Коментари на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева за Украйна по време на конференцията Climate Capital на Financial Times.С нападението на

...
Коментари на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева за Украйна по време на конференцията Climate Capital на Financial Times.С нападението на
Коментари Харесай

Коментари за Украйна на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева

Коментари на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева за Украйна по време на конференцията Climate Capital на Financial Times.

„ С нападението на Русия против Украйна се случи немислимото.

В Европа още веднъж има война. И още веднъж има всеобщо преселване на хора. Използвахте думата „ трагично “ – това е трагично, само че също по този начин влече след себе си последствия.

Тези последствия са на първо място за народа на Украйна.

Докато светът към момента се пробва да се възвърне от пандемията, войната провокира нови разтърсвания за международната стопанска система.

Както войната, по този начин и наложените на Русия наказания ще имат странични резултати — преди всичко, за прилежащите на Украйна и Русия страни. Но тези ефектище се усетят и по веригите на цените на стоките, по каналите на миграцията и на доверието. Последствията са широкообхватни.

Войната е от голямо значение за МВФ, защото Украйна е наш член. И ние сме разполагаем на народа на Украйна в този всяващ смут миг.

Действията, които подхващаме, са в три посоки.

Първо, даване на незабавна финансова помощ на Украйна.

Днес внесохме в нашия Изпълнителен съвет предложение за утвърждението на финансиране в размер на 1.4 милиарда $ в поддръжка на Украйна, което той ще прегледа на следващия ден за утвърждение, като задачата ни е да помогнем на страната да се оправи със разтърсванията, породени от тази война. През декември към този момент отпуснахме 700 млн. щ.д. на Украйна, които бяха извънредно потребни в този миг.

Второ, променихме фокуса на настоящите ни полемики с украинските управляващи от „ промени “ към „ ръководство на рецесията “.

Служителите на МВФ са в всекидневен контакт с основните лица от украинска страна. И мога да ви уверя, че взаимната им работа в комбиниране с отдаденост и професионализъм, макар предупредителните сирени, които се чуват даже по време на полемиките, е извънредно впечатляваща.

И трето, ние оказваме помощ за активизирането на финансова поддръжка и запаси. МВФ и Световната банка са двете институции, на които постоянно се разпорежда задачата да насочват координирана помощ към нуждаещите се страни. Днес би трябвало да помогнем на Украйна да премине през този потрес, само че ще настъпи имомент на възобновяване на страната. И в този миг, както ми сподели президентът Зеленски, той желае Фондът да поеме водеща роля, с цел да подсигурява, че това ще се случи.

И по този начин, става дума на първо място за Украйна, само че, несъмнено, преглеждаме и икономическите последствия в целия свят и за това по какъв начин най-добре да подкрепим нашите членове.

Някои от непосредствените съседи, които са директно наранени от този спор, към този момент се обръщат към МВФ с молба за спомагателна помощ. Например Молдова ни помоли да увеличим помощта си. И ние ще създадем всичко допустимо за нашите членове, които се нуждаят от подкрепа….“.

„…Що се отнася до международната стопанска система, към момента е прекомерно рано да се дефинира сигурно какви тъкмо ще бъдат последствията.

Но е ясно какви са каналите за разпространяването на следствията — и освен на последствията от войната, само че и от глобите против Русия.

Първият канал са цените на стоките. Най-вече цените на силата, само че също и тези на храните. Особено деликатно преценяме какви могат да бъдат потребностите на най-силно засегнатите страни.

Вторият канал е миграцията, която е от изключително значение за прилежащите страни. Той би трябвало да бъде деликатно следен, тъй като явно не желаемда забележим разпространяване на отрицателните последствия върху прилежащите страни. До момента тяхното държание е фантастично. И доколкото сме призовани да помогнем, ние ще бъдем там.

Третият канал е най-труден за оценка и това е доверието. Очевидно е, че се следи ерозия на доверието на бизнеса. Но в случай че се вгледате деликатно в това влияние, доста ясно се вижда, че има две страни, които са най-драматично наранени — Украйна от войната и Русия от глобите.

Все още не разполагаме с точна оценка за това с какъв брой може да се свие съветската стопанска система. Но сигурно рецесията е доста евентуална.

В останалата част на света има разнообразни реакции и въпроси, в това число дали интернационалната общественост ще се сплоти в тази рецесия. И институции като Фонда ще играят, наред с други неща, роля в обединяването на политиците, тъй че има убеденост, че ще има съответна реакция. “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР